Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Το πρώτο και μοναδικό δελφινάριο της Ελλάδας

 
Περίληψη
Τον Μάρτιο του 2010 το Αττικό Πάρκο στα Σπάτα εισάγει 4 δελφίνια από το θαλάσσιο Μουσείο της Λιθουανίας με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευσή τους με τη συμμετοχή τους σε παραστάσεις για το κοινό. Οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, όμως, διαπιστώνουν ότι  τα πιστοποιητικά των δελφινιών δεν ισχύουν, κατά τη μεταφορά των δελφινιών δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία, ενώ οι εγκαταστάσεις του δελφιναρίου δεν έχουν ούτε πολεοδομική άδεια αλλά ούτε και άδεια λειτουργίας. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων επιβάλλει πρόστιμο 1,5 εκατομμυρίου ευρώ στην επιχείρηση του Αττικού Πάρκου για τις πολεοδομικές παραβάσεις. Τα στοιχεία αυτά ανακοινώνονται από την διεθνή Whale and Dolphin Conservation Society (WDCS). Επιπλέον, ο ισχυρισμός του δελφιναρίου ότι τα δελφίνια γεννήθηκαν στην αιχμαλωσία και είναι δεύτερης και τρίτης γενιάς, δεν αληθεύει αφού, σύμφωνα με την Αμερικανική Ceta base αλλά και το ίδιο το Μουσείο της Λιθουανίας τρία από αυτά είναι άγρια και έχουν συλληφθεί από την Μαύρη Θάλασσα (Ceta Base). Τα τρία άγρια δελφίνια είναι τα μόνα που επιβίωσαν από τα 10 που είχαν εισαχθεί στην Λιθουανία από τη Ρωσσία, κατά το διάστημα 1993 - 2000. Άλλα επτά δελφίνια καταφτάνουν από το Μουσείο της Λιθουανίας. Η κατάσχεση των 11 δελφινιών ανακοινώνεται δεν εφαρμόζεται όμως ποτέ. Το Μάρτιος του 2011 οι Οικολόγοι Πράσινοι και 15 πολίτες, μεταξύ των οποίων και μέλη του Επιστημονικού Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών ΠΕΛΑΓΟΣ, καταθέτουν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, κατά την οποία ζητούν την προσωρινή απαγόρευση των παραστάσεων. Στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων το δικαστήριο δηλώνει 'αναρμόδιο' να αποφασίσει (ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ). Τα δελφίνια παραμένουν στις εγκαταστάσεις του Αττικού πάρκου και οι παραστάσεις συνεχίζονται κανονικά....


Ιστορικό
Μάρτιος 2010: Τα πρώτα 4 ρινοδέλφινα (bottle-nosed dolphins -- επιστημονική ονομασία Tursiops truncatus ponticus) φτάνουν στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα. Προέλευση: Το Εθνικό Θαλάσσιο Μουσείο της Λιθουανίας (Lithuanian Sea Museum). Και αυτή είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η Ελλάδα "αποκτά" και "κατέχει" δελφίνια σε καθεστώς αιχμαλωσίας.
Κατά τον έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές διαπιστώθηκαν τα εξής: 1) Κατά την ενδοκοινοτική μεταφορά των δελφινιών δεν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία. 2) Τα πιστοποιητικά που συνόδευαν τα δελφίνια δεν ίσχυαν 3) Οι εγκαταστάσεις του δελφιναρίου δεν είχαν ούτε πολεοδομική άδεια αλλά ούτε και άδεια λειτουργίας. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων επιβάλλει πρόστιμο 1,5 εκατομμυρίου ευρώ στην επιχείρηση του Αττικού Πάρκου για τις πολεοδομικές παραβάσεις. Τα στοιχεία αυτά ανακοινώνονται από την διεθνή Whale and Dolphin Conservation Society (WDCS).

Ιούνιος 2010: 1η σύσταση προς το Αττικό Πάρκο για την παύση της λειτουργίας του δελφιναρίου. Το Αττικό όμως συνεχίζει την λειτουργία του.

Ιούλιος 2010: 2η σύσταση για παύση της λειτουργίας, η οποία αγνοήθηκε όπως και η πρώτη.

Σεπτέμβριος 2010: Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουν την παράνομη λειτουργία του δελφινάριου στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Οκτώβριος 2010: Οι παραστάσεις συνεχίζονται κανονικά, ενώ 7 επιπλέον δελφίνια καταφθάνουν από την Λιθουανία, για τα οποία διαπιστώθηκε επίσης διακίνηση χωρίς την άδεια της Ελληνικής Κυβέρνησης και επίσης πιστοποιητικά χωρίς ισχύ. Kαι τα 11 δελφίνια του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου είναι ρινοδέλφινα, από τα οποία τα 3 έχουν αιχμαλωτιστεί από τη Μαύρη Θάλασσα και είναι τα μόνα που επέζησαν ανάμεσα στα 10 που είχαν εισαχθεί στην Λιθουανία από την Ρωσσία κατά το διάστημα μεταξύ 1993 και 2000 (WDCS). Ακολουθούν: α) απόφαση κατάσχεσης και των 11 δελφινιών (WDCS) και β) μηνύσεις από το Δασαρχείο.

Η Αμερικανική Ceta Base, μια βάση στην οποία καταγράφονται όλα τα στοιχεία των δελφινιών σε αιχμαλωσία σε παγκόσμιο επίπεδο, δημοσιεύει τις πληροφορίες που πήρε από το Θαλάσσιο Μουσείο της Λιθουανίας για τα δελφίνια τους τα οποία φιλοξενούνται στο Αττικό δελφινάριο.

ΟΝΟΜΑ               ΦΥΛΟ  ΗΜ. ΓΕΝΝ   ΓΕΝΝΗΣΗ   ΜΗΤΕΡΑ  ΠΑΤΕΡΑΣ
 Argas (Άργος)           Α        ?????????      άγριο              άγρια          άγριος
 Gabija (Γκαμπίγια)    Θ        ?????????      άγριο              άγρια          άγριος
 Glorija (Γκλόρια)      Θ        ?????????      άγριο              άγρια          άγριος
 Premija (Πρεμίγια)    Θ       18.09.1998     αιχμαλωσία    Gabija        Argas
Gile/Kallia (Κάλια)    Θ            07.2002     αιχμαλωσία     Gabija        Argas
Lima/Hermes (Eρμής)Α            07.2003     αιχμαλωσία     Glorija        Argas
Nojus/Jason (Ιάσων)   Α      16.07.2005     αιχμαλωσία     Premija       Argas
Bite/Chloe (Xλόη)      Θ      17.08.2005     αιχμαλωσία     Gabija        Argas
Perla                            Θ       08.09.2008    αιχμαλωσία     Gabija        Argas
Smilte                          Θ       27.08.2009    αιχμαλωσία     Glorija       Argas
Baltis                           A       05.09.2009    αιχμαλωσία     Premija      Argas
Yro/Yρώ                     Θ       07.08.2011     δελφ. Αττικού Gabija       Argas
Οrion/Ωρίων               Α       31.10.2011    δελφ. Αττικού  Gile           ?   
??????                         ?        29.06.2012    δελφ. Αττικού  Premija      ?


Δεκέμβριος 2010: Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ καταθέτει Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τη συνεχιζόμενη λειτουργία του παράνομου δελφινάριου. Ακολουθούν οι απαντήσεις των υπουργείων.

Φεβρουάριος 2011 (17/02/011):
1) Ερώτηση του Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πρασίνων Μιχάλη Τρεμόπουλου στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα "Προστασία των κητωδών από την αιχμαλωσία".
2) Η απάντηση από το Ευρωκοινοβούλιο.
3) Ακολουθεί 2η επιστολή στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τη συνεχιζόμενη λειτουργία του δελφινάριου.

 Μάρτιος 2011: Οι Οικολόγοι Πράσινοι και 15 πολίτες, μεταξύ των οποίων και μέλη του Επιστημονικού Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών ΠΕΛΑΓΟΣ, καταθέτουν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, κατά την οποία ζητούν την προσωρινή απαγόρευση των παραστάσεων.

Απρίλιος 2011: 1) Η προσωρινή διακοπή των παραστάσεων αποφασίζεται. Το γεγονός της απαγόρευσης χαιρετίζει η WDCS.
2) Μύνημα από τον Λούη Ψυχογιό και την Oceanic Preservation Society.
3) Δημοσίευση από το Γαλλικό Réseau Cétacés (Cetacean network).
4) Το Αττικό Πάρκο συνεχίζει κανονικά τις παραστάσεις για το κοινό παρά την απαγόρευση, εκδίδοντας κανονικά εισιτήρια: δείτε τα βίντεο εδώ και εδώ.

Ιούνιος 2011: Τον τερματισμό της αιχμαλωσίας δελφινιών για εμπορικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς ζήτησε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, βασιζόμενος στη μελέτη της WDCS (Whales and Dolphins Conservation Society) για τα κητώδη σε αιχμαλωσία. Στην εκδήλωση, που φιλοξένησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, παρουσιάστηκε η δραματική κατάσταση των δελφινιών στα Ευρωπαϊκά δελφινάρια, και τεκμηριώθηκε ότι, με την ύπαρξή τους και μόνο, παραβιάζονται 2 Eυρωπαϊκές οδηγίες και 2 Παγκόσμιες Συμφωνίες...

Ιούλιος 2011 (8/07/011): Εκδικάζεται η υπόθεση των ασφαλιστικών μέτρων.

Σεπτέμβριος 2011: Το δικαστήριο δηλώνει αναρμόδιο να αποφανθεί για τα ασφαλιστικά μέτρα και την συνέχεια των παραστάσεων. Δημοσιεύσεις από Οικολόγοι ΠράσινοιΠΟ.ΦΥ.ΖΩ και WDCS.

Ιανουάριος 2012: Η Ελληνική Νομοθεσία (Νόμος 4039/2012) απαγορεύει την χρησιμοποίηση όλων των ειδών ζώων σε θεάματα. Η Ελλάδα γίνεται έτσι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και 2η σε ολόκληρο τον κόσμο χωρίς ΚΑΘΟΛΟΥ ζώα σε τσίρκο, και η 4η χώρα στον κόσμο χωρίς άγρια ζώα σε τσίρκο. Κάποιοι νόμοι ψηφίζονται! Εφαρμόζονται όμως; Δημοσιεύσεις από Οικολόγοι Πράσινοι και Αρκτούρο.

Αύγουστος 2012: Με αφορμή την διοργάνωση, στο δελφινάριο του Αττικού Πάρκου, 'εκπαιδευτικής' παράστασης υπό το φως της πανσελήνου η Πανελλαδική και Φιλοζωική Περιβαλλοντολογική Ομοσπονδία Π.Φ.Π.Ο (η μεγαλύτερη φιλοζωική ομοσπονδία στη χώρα) τάσσεται εναντίον των παραστάσεων και καταθέτει αίτημα στην Εισαγγελία Αθηνών και τον Δήμο Σπάτων για την διακοπή της παράστασης. Δυστυχώς, όμως, όλες αυτές οι προσπάθειες προσέκρουσαν για άλλη μια φορά στην αδυναμία των μηχανισμών της πολιτείας να εφαρμόσει τη νομοθεσία.

Τα δελφίνια εξακολουθούν να παραμένουν στις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, και η απόφαση της κατάσχεσης παραμένει στα χαρτιά, δεδομένου ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κατάλληλο καταφύγιο για την υποδοχή θαλασσίων θηλαστικών. Οι 'εκπαιδευτικές' παραστάσεις εξακολουθούν μέχρι η Πολιτεία να εφαρμόσει το νόμο.


Πηγή

For english press hereΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου